Φιλοσοφία

Τα αμπελοτόπια μας βρίσκονται στις πλαγιές της Κοιλάδας των Μουσών, στους πρόποδες του όρους Ελικώνα και αποτελούν τμήμα του μεγάλου αμπελώνα της Βοιωτίας. Εδώ η οινοποιία έχει ιστορία χιλιετιών και το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού των ανθρώπων. Κομμάτι της ιστορίας αυτής, η οικογένειά μας και το Κτήμα Μουσών μετρούν συνολικά πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας στην καλλιέργεια του αμπελιού και την οινοποίηση.

Όλο αυτό το διάστημα, βασικό κίνητρο σε κάθε μας προσπάθεια υπήρξε η αγάπη για το κρασί και η πίστη μας σε ορισμένες βασικές αρχές, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά. Κρασιά με χαρακτήρα. Το κλίμα και το έδαφος της Κοιλάδας των Μουσών συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον για την καλλιέργεια του αμπελιού. Στόχος μας στο Κτήμα Μουσών είναι, μέσα από τη δουλειά μας στο αμπέλι και το οινοποιείο, να προσφέρουμε στον καταναλωτή μια γεύση του τόπου αυτού. Θέλουμε δηλαδή τα κρασιά μας να μεταφέρουν τον ήλιο που ωριμάζει τα σταφύλια μας και τον αέρα που κατεβαίνει από την κορυφή του βουνού και τα δροσίζει. Να φτιάξουμε αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν κρασιά terroir, κι εμείς κρασιά με χαρακτήρα και τυπικότητα. Έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες.

Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο δώσαμε έμφαση σε ποικιλίες οι οποίες έχουν προσαρμοστεί μέσα στους αιώνες στο κλίμα της χώρας μας και ειδικότερα σε αυτό της Κοιλάδας των Μουσών. Παράλληλα με τις ποιοτικές διεθνείς ποικιλίες Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, καλλιεργούμε το δυναμικό Ασύρτικο, την αρωματική Μαλαγουζιά, το παρεξηγημένο Σαββατιανό και, φυσικά, το σπάνιο Μούχταρο, το οποίο απαντά αποκλειστικά στην κοιλάδα και τους αμπελώνες του Κτήματος Μουσών. Ποιότητα στο αμπέλι και το οινοποιείο. Η πρώτη ύλη για τα κρασιά μας προέρχεται από αμπέλια που καλλιεργούνται με βάση τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η διαλογή γίνεται με φροντίδα από τους αμπελώνες του Κτήματος, καθώς και από αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής. Η ιδέα είναι ότι μπορείς να κάνεις ένα κακό κρασί από καλό σταφύλι, αλλά ποτέ ένα καλό κρασί από κακό σταφύλι.

Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε μόνο τον καλύτερο καρπό, ο οποίος στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο οινοποιείο του Κτήματος, για τη δημιουργία των κρασιών μας με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού και βάσει των προτύπων ποιότητας ISO 22000 και HACCP. Στην προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση φροντίζουμε να παρακολουθούμε διαρκώς τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες στους τομείς της καλλιέργειας του αμπελιού και της οινοποίησης είναι καθημερινές. Παράλληλα όμως επιθυμία μας είναι να εκφράσουμε την ιστορία και να συνεχίσουμε την οινική παράδοση της Κοιλάδας των Μουσών. Έτσι λοιπόν, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονου τρόπου οινοποίησης κάθε μας πρακτική, από το χωράφι μέχρι τη φιάλη, διέπεται από μια φιλοσοφία χειροποίητης φροντίδας, η οποία χαρακτηρίζει όλα μας τα κρασιά.

Βασική στρατηγική επιλογή μας στο Κτήμα Μουσών είναι η παραγωγή κρασιών που θα προσφέρουν απόλαυση σε όλους, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούν μια ποιοτική επιλογή για κάθε στιγμή. Ταυτόχρονα, φροντίζοντας να επεκτείνουμε διαρκώς το δίκτυο διανομής μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, επιθυμία μας είναι να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους φίλους του επώνυμου ελληνικού κρασιού.