Αμπελώνες

Τα αμπελοτόπια

Οι αμπελώνες του Κτήματος Μουσών αποτελούνται από τρία ξεχωριστά αμπελοτόπια, στις θέσεις Τουρίκι, Λαχός και Βρουσαλιά της Κοιλάδας των Μουσών, μιας περιοχής ιδανικής για την καλλιέργεια του αμπελιού. Εδώ το κλίμα χαρακτηρίζεται από υγρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 450-520 μέτρων και έχουν κλίση που κυμαίνεται από 5-10%. Τα αμπέλια είναι φυτεμένα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, γεγονός που εξασφαλίζει τη μεγάλη έκθεσή τους στον ήλιο και συμβάλλει στη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών και τη συγκέντρωση μεγαλύτερης ποσότητας σακχάρων στη ρώγα. Ταυτόχρονα, τα ψυχρά κύματα αέρα που κατεβαίνουν από τον Ελικώνα δροσίζουν τα αμπέλια και βοηθούν τα σταφύλια να ωριμάσουν αργά και να συγκρατήσουν την οξύτητά τους. Το έδαφος είναι εύφορο, με μεικτή σύσταση, από αμμοπηλώδες έως αργιλοπηλώδες, ανάλογα με την περιοχή. Στην ήδη υπάρχουσα έκταση κάθε χρόνο προστίθενται 10-15 στρέμματα νέου αμπελώνα, στα οποία φυτεύουμε παλιές ποικιλίες, αλλά και νέες για πειραματισμό.

 

Η καλλιέργεια
Η καλλιέργεια γίνεται με βάση τους κανόνες της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του τελικού καταναλωτή, αλλά και όσων εργάζονται στους αμπελώνες. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι εγκατεστημένες σε γραμμικούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε διπλό κορδόνι royat, με εξαίρεση το Σαββατιανό, για το οποίο χρησιμοποιούμε το παραδοσιακό σχήμα διαμόρφωσης σε κύπελλο (gobelet). Τέλος, όλα τα αμπέλια μας έχουν φυτευτεί σε αμπελώνες πυκνής φύτευσης γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη απόδοση ανά φυτό. Στόχος μας η παραγωγή όσο το δυνατόν πιο ποιοτικού καρπού, ο οποίος, αφού περάσει από αυστηρή διαλογή στο αμπέλι, θα οδηγηθεί στο οινοποιείο μας, για να αποτελέσει την καλύτερη δυνατή αφετηρία για τα κρασιά μας.

 

Οι ποικιλίες. Το σπάνιο Μούχταρο.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λευκές: Ασύρτικο, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Trebbiano, καθώς και οι ερυθρές: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Grenache Rouge. Στις ερυθρές ποικιλίες περιλαμβάνεται και το Μούχταρο, μία από τις σπανιότερες ελληνικές ποικιλίες, η οποία εντοπίζεται αποκλειστικά στην Κοιλάδα των Μουσών και κατέχει ξεχωριστή θέση στους αμπελώνες μας και στην ιστορία του Κτήματος. Και αυτό γιατί η ποικιλία αυτή υπάρχει ακόμα χάρη στο πείσμα του Νικόλαου και του Αθανάσιου Ζαχαρία, οι οποίοι επέμεναν να καλλιεργούν το Μούχταρο, όταν όλοι οι υπόλοιποι καλλιεργητές το αντικαθιστούσαν με άλλα, πιο αποδοτικά σταφύλια. Γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας είναι οι μικρές αποδόσεις, κάτι που για την εποχή θεωρούνταν μειονέκτημα, αλλά σήμερα ένας από τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν ένα σταφύλι ως ποιοτικό. Τα κρασιά από Μούχταρο διαθέτουν ένα σύνθετο αρωματικό χαρακτήρα, που αποτελείται από φρουτώδη, φυτικά και βοτανικά αρώματα. Στο στόμα έχουν μαλακές, μεταξένιες τανίνες, αλλά και υψηλή οξύτητα, η οποία τους προσφέρει τη δυνατότητα να παλαιώσουν για πολλά χρόνια και να αποκτήσουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και συμπύκνωση. Στο Κτήμα Μουσών πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες του Μούχταρου και των ελληνικών ποικιλιών γενικότερα. Για το λόγο αυτό επιμένουμε να τις καλλιεργούμε θεωρώντας ότι είναι αυτές που μπορούν να αποτυπώσουν καλύτερα το κλίμα και τη γη του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και το πάθος των ανθρώπων που παράγουν ελληνικό κρασί.